Alles van De Baronie
Bekijk de agenda
< september 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
 
1
2
36
3
4
5
6
7
8
9
37
10
11
12
13
14
15
16
38
17
18
19
20
21
22
23
39
24
25
26
27
28
29
30

Streekproducten Alphen-Chaam

Streekproducten of te wel producten uit de streek Alphen-Chaam

Onze gemeente kent een aantal typische producten die een relatie hebben met de streek. Wanneer het over onze voeding gaat, willen we graag weten, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt. Het zijn producten die in principe voldoen aan de eisen van Slow Food. Officieel zijn 2 producten uit onze gemeente erkend, namelijk het Chaams Hoen en het Kempisch Heideschaap.

Maak kennis met de produkten uit onze streek, klik op een afbeelding.

 

 

 

 


Honing

 

Ga naar St. Ambrosius Alphen


Ga naar de Bijenboer Strijbeek

 

 

<terug

 


De Bijenboerderij Strijbeek

Imkerij De Bijenboerderij is opgericht in 2009. Na een jarenlange carrière als ondernemer/salarisadministrateur heeft initiator Jeroen Evers ervoor gekozen zijn hart te gaan volgen en om een positief en optimistisch tegengeluid te laten horen tegen alle negatieve sombere berichten in de media over de bijen en de bijenhouderij.

 

Begin 2009 is er gestart met de beginnerscursus vlakbij Breda en al snel hadden we onze eerste bijenvolken. Aan het einde van de zomer was dat aantal gegroeid tot 10 volken en momenteel hebben we verdeeld over twee bijenstanden meer dan 40 volken. Verder vorderen we steeds verder bij de realisatie van imker- en bijencentrum De Bijenboerderij.

Je kan bij ons terecht voor:

• Honing en andere bijenproducten
• Bestuiving voor open- en gesloten teelten
• Imkerij benodigdheden
• Voorlichting & educatie

Voor verdere informatie, bekijk onze website www.bijenboerderij.nlDe BijenBoerderij

Strijbeekseweg 62A
4856 AB, Strijbeek
Telefoon 06 - 53 384 557
E-mail info@bijenboerderij.nl

 

 

<terug

 


St. Ambrosius Alphen

"Bijenhal Alphen"

Aan de Zandstraat in Alphen heeft de bijenhouders-vereniging Alphen eo een zeer mooie bijenhal waar men alles van en over de bijen te weten kan komen.

De imkers nodigen u van harte uit om kennis te maken met de fascinerende wereld van de honingbij, van eitje tot bij en van nectar tot honing!

Tijdens het bijenseizoen van april tot en met september, kunt u de bijen in de demonstratiekast bezig zien met hun dagelijkse werkzaamheden. Indien u dat wilt mag u samen met een imker in een bijenkast kijken, vraag er naar in de bijenhal.

Er is een educatieve wand waar alle informatie op het gebied van bijen en nog veel meer te vinden is.

In de tuin staan kleine kastjes opgesteld waar koninginnen gekweekt worden. Ook staan er drachtplanten waar de bijen nectar, propolis en stuifmeel halen.

Op de laatste zondag van augustus houden we altijd onze opendag van 10.00 tot 16.00 uur.

In de bijenhal zijn ook producten te verkrijgen zoals, honing, honingwijnen, mede, cosmetica, kruidendrank, was en andere, waarin bijenproducten zijn verwerkt.
Ook de imker kan er terecht voor kunstraat en tabak.

"Bijenhal Alphen" is open van april tot september:

Maandagavond van 18.30 tot 21.00 uur
Donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur

Als de poort open staat bent u altijd welkom, loop gerust eens binnen.

De vereniging organiseert educatieve ochtenden en middagen voor scholen, bedrijven, verenigingen, families en andere groepen, voor koffie, thee en fris kan gezorgd worden, ook in het weekend.

Bent u geïnteresseerd?. Mail dan naar een van onderstaande mailadressen en we nemen contact met u op. Kijk op onze site voor meer informatie. E-mail: bijenalphen@xs4all.nl of st.ambrosius.alphen.eo@gmail.com.

 

"Bijenhal Alphen" Zandstraat na nr. 25

 

Interessante links:

Bijenhouden

Wildebijen

Bits and Bees

Wageningen UR

Nederlandse Bijenhouderij

Imkersbond ABTB

Vroege vogels 'actie tegen bijengif'

 

Download hier de brochure van St. Ambrosius

 

 

<terug

 


Kempisch Heideschaap

Schapenheld Streekproducten

Schapenheld produceert op kleine schaal eigen Slow Food producten voor de verkoop. Zo kunt u elke dag genieten van de eerlijke en pure smaken waar Schapenheld voor staat. Alles is gegarandeerd duurzaam verbouwt en van uitmuntende kwaliteit.

Natuurbeheer met het Kempisch Heidenschaap

De Schapenheld Streeklunch is het hele jaar door leverbaar en ook te verkrijgen als Streeklunchpakket voor thuis of bedrijfslunch. Bij voldoende afname komen wij deze lunch gratis afleveren. Slow Food op uw tafel.

Ook heel het jaar leverbaar zijn de Kempen Lam BBQ pakketten. Een pakket bevat een portie voor 1 persoon en is diepgevroren. Uiteraard is het vlees uit een BBQ pakket ook geschikt om te braden in de pan.

Lammetjesdag

In beperkte mate hebben wij tijdens de schapenscheer periode onbewerkte wol & gelooide schaapsvachten te koop voor particulieren. Reserveren is mogelijk.

Schapenheld Streekproducten:
Kempen Lam®
Schapenheld Streeklunchpakket
Schapenheld BBQ-pakket van Kempen Lam®
KempenWool
Schapenheld schapenkaas

 

Stijn Hilgers aan het werk als schaapsherder

Ga naar de website van de Schapenheld

<terug

 


Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch

Historie

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch kent een relatief korte historie. Ontstaan uit een liefde voor speciaal bieren hebben drie vrienden zich gezamenlijk gericht op het ontwikkelen van recepten en het brouwen van een klein assortiment speciaal bieren.

De naam is een samenvoeging van de synoniem voor drinken - pimpelen - en mens in de oud-Brabantse spreektaal. Het logo van een lachende pimpelmees is een knipoog naar waar de brouwerij voor staat:

De blije drinkende mens

Enkele van de bieren van de Pimpelmeesch

Interieur Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Adres:

Ginderdoorstraat 4a
4861CC CHAAM
tel. 0161 491615
e-mail: brouwerij@pimpelmeesch.nl
website: www.pimpelmeesch.nl

De voormalige boerderij 'Bij Toontje Schoen' waar de brouwerij is gevestigd

<terug

 


Het Chaams Hoen

Het Chaamse hoen, plaatselijk de "Kaamse Kiep" of "Kaamse Pel", werd tot begin vorige eeuw ten zuiden van Breda op vele boeren erven gehouden als nuthoen. Het Chaamse hoen stond bekend als een gehard ras, dat zich op de schrale Brabantse zandgronden goed wist te handhaven. Naast een hoge eierproductie stonden vooral de kapoenen (gecastreerde hanen) bekend om hun fijnvlezigheid en hun specifieke, overheerlijke vleessmaak. Naast zowel wijlen Z.M. Koning Willem III was het alsook diens verre voorvader Maurits, Prins van Oranje, Heer van Breda (1567-1625) die de Chaamse kapoenen roemde. Bij een huwelijk omstreeks 1808 werd door een Kasteelbezitter op het feestmaal Chaamse hoenders opgediend.

Het Chaams Hoen met zijn prachtige aftekening

Secretaris: Jack Rombouts
Baarleseweg 34, 4861 BT Chaam
Tel. +31 (0)161 492512
e-mail: sijm.rombouts@planet.nl
website: www.chaamshoen.nl

 

<terug

 


Wijn

Binnen de gemeentegrenzen van Alphen-Chaam zijn 2 wijngaarden. Domaine d'Heerstaayen is gelegen aan de markweg te Galder. De wijngaard Dassemus ligt, zoals de naam doet vermoeden, aan de Dassemus te Chaam.

Ga naar wijngaard Domaine d'Heerstaayen

Ga naar wijngaard Dassemus

 

Wijngaard Dassemus

In 2004 ontstond bij ons, Ron Langeveld en Monique van der Goes, het idee een wijngaard te beginnen. We vonden een plek in Chaam, een landelijke gemeente ten zuiden van Breda. 
We zijn begonnen met een klein proefveldje met 100 planten. De druiven sloegen goed aan we bedachten dat het haalbaar zou moeten zijn om het groter aan te pakken.

Door de ruilverkaveling werd het mogelijk om een stuk grond achter de boerderij van Sjef en Marijke Langeveld te gebruiken. In 2005 plantten we met behulp van vrienden en familie 4.500 druivenstokken. In 2006 plantten we nog eens 4.500 stokken. 

Naast de aanplant van de wijngaard is er ook geinvesteerd in machines voor het onderhoud van de wijngaard en voor de vinificatie. Zo hebben we voor het onderhoud onder andere een mechanische schoffel met voeler, schijveneg, frees en maaier aangeschaft.

Wijngaard de Dassemus

In de wijnkelder gebruiken we voor de vinificatie een ontsteler en een pneumatische pers van Wottle, een hefe-trub en een kieselguhr filter. Alle tanks en machines zijn van roestvrijstaal. Ook de botteling doen we zelf.

Aangezien wijnstokken twee tot drie jaar nodig hebben na aanplant om opbrengst te leveren heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. We hebben toen ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat al 6000 liter. In de komende jaren zal de opbrengst oplopen naar ongeveer 10.000 liter per jaar.

Adres:
Dassemussestraat 5
4861TG Chaam
telefoon 0611400948
e-mail: wijngaard@dassemus.nl
website: www.dassemus.nl

<terug

Wijngaard Domaine d'Heerstaayen

Domaine d'Heerstaayen is de naam van onze wijngaard. In 1979 zijn wij gestart met de aanplant van een aantal druivenstokken in brabantse bodem langs de rivier de Mark net ten zuiden van Ulvenhout.

In 1998 zijn wij verhuisd naar onze huidige locatie. Deze omvat een boerderij uit 1915 en een aantal schuren die we in 6 jaar tijd hebben weten om te bouwen tot wat het op dit moment is. Hier hebben we ook een prachtige siertuin aangelegd en twee kleine wijngaarden. In de oude Vlaamse schuur is de wijnmakerij ondergebracht.

Hier komen in oktober de geoogste druiven binnen om geselecteerd en gevinifiëerd te worden.

U kunt het proces gedeeltelijk volgen in de grote glazen gistingsflessen. Een flink gedeelte, waaronder de Chardonnay wordt op nieuwe franse barriques opgevoed van François Frères uit de Bourgogne.

De druivenrassen waarvan we sinds 1979 oogsten zijn:

Pinot-gris, Pinot-noir, Chardonnay, Riesling, Gamay, Merlot en Cabernet-Sauvignon.

De naam 'Heerstaayen' komt van de naam van een oud buurtschap, gelegen in het Markdal.

Vroeger stonden er bordjes langs de Strijbeekseweg halverwege Ulvenhout en de Belgische grens om aan te geven wanneer je dit gehuchtje binnenreed en weer verliet.

De naambordjes zijn al lang verdwenen, maar de naam leeft nog altijd voort.

Adres:
Markweg 6
4856AC Strijbeek
Nederland
Telefoon: 076 - 565 2262
Mobiel: 06 - 5021 8201
e-mail: mailserver
website: www.heerstaayen.com

 

<terug