Alles van De Baronie
Bekijk de agenda
< september 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
 
1
2
36
3
4
5
6
7
8
9
37
10
11
12
13
14
15
16
38
17
18
19
20
21
22
23
39
24
25
26
27
28
29
30

Weer een pareltje aan de Cittaslow-ketting geregen

Weer een pareltje aan de Cittaslow-ketting geregen
Geplaatst 29 juni 2013

Midas Hilgers, de jongste acteur in de film ‘De Pauw & de Pelikaan' startte zaterdagmiddag voor het eerst de filminstallatie in de Pelicaenhoeve aan de Kerkdreef te Chaam.

Het begin
Om 3 uur was de première van de filminstallatie ‘De Pauw & de Pelikaan. Een kleine 100 gasten werden welkom geheten door gastheer Jos van den Broeck, de eigenaar van de prachtig gerenoveerde Vlaamse Schuur. In de winter wordt de schuur gebruikt voor de schapen van de familie van den Broeck, maar in de zomer staat deze leeg. Na overleg met de gemeente kwam Jos thuis met de mededeling; ‘Margo, wij gaan hier cultuur historisch beleven op de Kerkdreef'. De mededeling werd behoorlijk sceptisch overgebracht. Men had al het idee om een podium op te nemen in de schuur, zodat de bezoekers vanaf deze plek het aflammeren in alle rust konden bekijken, maar hier moest toch even over nagedacht worden. Na overleg met Pien Storm van Leeuwen en Anne Pillen maakte het sceptische plaats voor een creatief proces en kreeg de schuur inderdaad de extra functie van cultuur historisch beleven.

Jos van den Broeck heet zijn gasten welkom

Toespraken
Burgemeester Harrie Nuijten bracht namens het gemeentebestuur de felicitaties over aan iedereen die aan het project heeft meegewerkt voor het schitterende resultaat. Naast de complimenten voor de prachtig gerenoveerde Vlaamse schuur, maar natuurlijk ook voor het totaal concept, waarbij deze historische plek extra wordt benadrukt door het filmproject.

Burgemeester Harrie Nuijten

De burgemeester zag vanaf het podium niet alleen de mooie oude gebinten, maar in zijn fantasie riep dit allerlei metaforen op. Van het woord gebinten kunt u het oud Hollandse woord ‘band' herleiden. In zijn beeldspraak gebruikte hij het verbinden, de functie van het gebint om de schuur overeind te houden, ook als de verbindingen die in de pelicaenhoeve verder zijn te herleiden. De verbinding van cultuur en landschap, de verbinding van verleden en heden, de verbinding naar de historische kilometer van Chaam, de verbondenheid van de creatieve eigenaar en Anne Pillen en Bas de Leijer, de producenten van de film de Pauw & de Pelikaan, de verbinding met toerisme en recreatie en de verbinding met al de overige historische elementen op deze plek.

Anne Pillen, de grote trekker van het project

Het centrale thema van de film is het nemen van je eigen verantwoording voor je omgeving en het waarderen en herwaarderen van je geschiedenis met het oog op de eigen toekomst die voor ons ligt. Dit sluit prima aan bij het Cittaslow van onze gemeente. Kwaliteit van leven, duurzaamheid , leefomgeving en cultuurhistorie zijn ook elementen die we in de film herkennen.

Midas Hilgers, de jongste acteur krijgt zijn beloning

De première
Alvorens Midas op de ‘rode knop' mocht drukken om de film te starten, dankte Anne Pillen een aantal sleutelfiguren die een bijdrage hebben geleverd bij de totstandkoming van deze film. Zij ontvingen uit handen van Anne en Bas een prachtige bos bloemen en een heerlijk flesje drank.

Het grote moment was daar, de sleutelfiguren werden uitgenodigd op het podium, terwijl het overige publiek de eerste beelden vanaf de vloer mocht bekijken.

Het prachtige interieur van de Vlaamse schuur

In prachtige beelden wordt de relatie gelegd met het verleden en het heden. De beelden van Bas de Leijer roepen een romantische sfeer op welke wordt versterkt met de mooie muziek van componist Tom America. Het verval op deze plek van jaren heeft weer plaatsgemaakt voor een historische samenhang. Fundamenten die in de ploegvoren waren verdwenen zijn weer zichtbaar. Vooral de indrukwekkende beelden vanuit een luchtballon geven het geheel weer de samenhang van weleer.

Hier kun je gerust even voor omlopen, om de ca. 15 minuten durende film ‘De Pauw & de Pelikaan' te gaan bekijken.

De Vlaamse schuur aan de Kerkdreef te Chaam is de komende 5 jaar van juni t/m september geopend op donderdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Gratis entree.

Diashow foto's tijdens première of ga naar fotoalbum, klik hier

 

Lees ook het artikel in BN De Stem en klik hier


Meer informatie | website de pauw & de pelikaan | informatie Pelicaenhoeve | website Omroep Brabant

« terug

Stichting Zorgboerderij Chaamdijk
Today pc
Recreatiepark 't Zand Alphen
Natuurkampeerterrein, Stalhouderij 't Beekdal
Schoenen - Sport - Lederwaren  Nico van den Buys
Betonvlechtwerk NBS Staalhandel